Veiligheid & Gezondheid

10 september 2018 15:59

Het zal je vast niet ontgaan zijn dat in de afgelopen periode zowel de zwemtocht van Maarten van der Weijden (voor overige deelnemers) als de Amsterdam Cityswim zijn afgelast. De reden hiervoor was de slechte waterkwaliteit dankzij een verhoogde aanwezigheid van de E. coli-bacterie.

Afgelopen week is in Almelo de waterkwaliteit getest. Het zwemwater is goedgekeurd, wat inhoudt dat de kans op infecties minimaal is. Dit betekent echter niet dat het water 100% hygiënisch is en dat je er niet ziek van kunt worden. Het zwemmen in open water is niet volledig zonder eigen risico. Graag wijzen wij jullie daarom nogmaals op de veiligheids- en gezondheidsvoorschriften, om 14 september goed voorbereid het Almelose kanaal in te kunnen springen. 

 

Reddingsbrigade

Voor het toezien op de veiligheid van de zwemmers zullen er langs en op het water redders aanwezig zijn. Meerdere organisaties zullen samenwerken om jouw veiligheid te waarborgen. De route zal tijdens het evenement worden afgesloten voor vaarverkeer. Het is belangrijk om goed voorbereid en goed getraind aan de start te verschijnen. 

Risico's

Aan het zwemmen in open water zijn enige risico's verbonden. In het slootwater kan de concentratie bacteriën en andere micro-organismen verhoogd zijn. De kans op infecties van met name het maag-darmstelsel, maar ook de ogen, oren en huid (vooral bij open wondjes) is verhoogd.

Het risico is gezien de algemene waterkwaliteit echter gering te noemen en bij een goede ademtechniek, het gebruik van een zwembrilletje en eventueel oordopjes nemen de risico's verder af. Het gebruik van een wetsuit en waterschoenen biedt extra bescherming. Een badmuts krijgt u van de organisatie en is verplicht voor extra warmte en voor de zichtbaarheid.  

Zwemmen met open wondjes is af te raden, een tetanusprik wordt aangeraden. Raadpleeg hiervoor je arts. Indien je specifieke vragen hebt over je gezondheid en de mogelijkheid om deel te nemen aan A Local Swim Almelo, raadpleeg dan je behandelend arts. Ook voor de kans op zeldzame infectieziekten zoals leptospirose (ziekte van Weil), hepatitis A en andere infectieziekten dient je je behandeld arts te raadplegen.
Ook indien er na afloop van A Local Swim Almelo ziekteverschijnselen optreden, raden wij je aan contact op te nemen met je huisarts.

We adviseren je vooraf een paar keer te trainen om te wennen aan het zwemmen van lange afstanden (in open water). 

Zwemkledingadvies

Bij zwemmen in open water bestaat het risico op onderkoeling. Zeker voor minder geoefende zwemmers raden we daarom het gebruik van een wetsuit of shorty aan.

Met uitzondering van badkleding (bikini/badpak/zwembroek) is het niet toegestaan om in andere kleding te zwemmen dan een wetsuit of shorty.

Het gebruik van een zwembrilletje, eventueel oordopjes en waterschoenen wordt aangeraden voor extra bescherming (zie ook onder ‘Risico's’). Een badmuts krijgt u van de organisatie en is verplicht voor extra warmte en voor de zichtbaarheid van de zwemmer.

Wetsuit draagadvies tijdens A Local Swim Almelo. Alle zwemmers wordt geadviseerd dit advies te volgen:

Gemiddelde
watertemperatuur
Niet ervaren of minder ervaren open water zwemmers Ervaren
open water zwemmers
<17° C Wetsuit Wetsuit
17 - 19° C Wetsuit Shorty
≥ 19° C Shorty  


Samenvattend

Er is een reddingsbrigade en EHBO dienst aanwezig.
► Het water is niet 100% smetteloos. Kans op ziektes en infecties is verhoogd, deelname aan A Local Swim Almelo is op eigen risico.
► Het gebruik van een zwembrilletje en oordopjes is aangeraden
► Een wetsuit en waterschoenen biedt extra bescherming
► U krijgt een badmuts van de organisatie, welke verplicht is (i.v.m. extra warmte & zichtbaarheid)
► Wij raden het af om te zwemmen met open wondjes. Een tatunusprik wordt aangeraden.
► Voor vragen omtrent uw gezondheid en of het mogelijk is deel te nemen aan A Local Swim Almelo, raden wij u aan contact op te nemen met uw huisarts.
► Wij adviseren je voorafgaand aan A Local Swim Almelo een aantal keer te trainen (in open water).