Veiligheid & Gezondheid


Voor het toezien van de veiligheid van de zwemmers zullen er langs en op het water redders aanwezig zijn. Meerdere organisaties zullen samenwerken om uw veiligheid te waarborgen. De route zal tijdens het evenement worden afgesloten voor vaarverkeer. Het is belangrijk om goed voorbereid en goed getraind aan de start te verschijnen. 

Aan het zwemmen in niet-zwemwater zijn enige risico's verbonden. In het slootwater kan de concentratie bacteriën en andere micro organismen verhoogd zijn. De kans op infecties van met name het maag-darmstelsel, maar ook de ogen, oren en huid (vooral bij open wondjes) is verhoogd. Het risico is gezien de algemene waterkwaliteit echter gering te noemen en bij een goede ademtechniek, het gebruik van een zwembrilletje en eventueel oordopjes nemen de risico's verder af. Het gebruik van een wetsuit en waterschoenen biedt extra bescherming. Een badmuts krijgt u van de organisatie en is verplicht voor extra warmte en voor de zichtbaarheid.  

Zwemmen met open wondjes is af te raden, een tetanusprik wordt aangeraden. Raadpleeg hiervoor je arts. Indien je specifieke vragen hebt over je gezondheid en de mogelijkheid om deel te nemen aan A Local Swim Almelo, raadpleeg dan je behandelend arts. Ook voor de kans op zeldzame infectieziekten zoals leptospirose (ziekte van Weil), hepatitis A en andere infectieziekten dient je je behandeld arts te raadplegen.

We adviseren je vooraf een paar keer te trainen om te wennen aan het zwemmen van lange afstanden (in open water).